Gjestefotograf Håvard Pallsveen

Ivrig amatørastrofotograf fra Fåvang med eget observatorium i hagen. Stjernehimmelen har alltid interessert meg, og astrofoto er både lærerikt og spennende. For de fleste motiver, bruker jeg et svart/hvitt kamera beregnet for astrofoto. For å få fram detaljer og farger, kombinerer jeg flere bilder med ulike fargefiltre. Når en fotograferer stjernehimmelen, går det med mange timer, mange våkenetter og ofte flere hundre bilder for å få til et bra sluttresultat.

Halldis Myhre Tvete

Sauen. Mitt forhold til sau er tosidig. Jeg liker ikke sau i hagen. Det eneste den ikke spiser er påskeliljer. Men jeg synes at sauen er et fantastisk lite dyr, og hvis jeg skulle bo alene og måtte klare meg selv, ville sauen være den mest hensiktsmessige å ta med – men jeg måtte ha noen stykker. Sauen gir meg ull til å spinne garn og lage klær av, ullen kan også brukes som isolasjon i huset mitt. Den kan gi meg melk til matlaging, ysting og kinning – og den klarer seg med mat fra naturen. Av skinnet med ull på får jeg en god skinnfell så jeg kan holde meg varm i senga. Av garva skinn kan jeg lage klær både med og uten pels. Kjøttet er selvfølgelig viktig, med fårikål, fenalår og andre godsaker. Tarmene kan brukes til pølseskinn, og jeg får nyttig fett som er rundt innvollene. I klauvene er det ekstra fint fett som jeg kan smøre rokken min med, og lanolin fra ulla er den fineste håndkrem. Skulle det være sau med horn, kan jeg lage meg ei lita fløyte til å spille på, og av et spesielt ben i leggen kan jeg lage meg heklenål. Og så får jeg sette opp en skikkelig skigard rundt kålhagen min, så sauen og jeg kan leve fredelig sammen.

Egil Åmodt

En fredfull ettermiddagstur opp til svinslåa ble jeg møtt av dette, langs veien til kvitfjell øst, svarttjønnet, med eventyrlig stemning måtte jeg såklart knipse øyeblikket.

Erik Flyen

KUA MI 

Kua mi jeg takker deg 
deilig melk du gir til meg.
Hver en dag jeg til mitt brød, 
drikker melka di så søt.

Veldig mange barn kan denne sangen, men nå må den læres på ny.
Veganer Julie Bradley-Pedersen, har skrevet om sangen, 
slik at vi lærer barna til ikke å utnytte dyra våre.
Den nye teksten er: 1. vers

Kua mi jeg takker deg
deilig klem du gir til meg.
Hver en dag vi spiser mat
jeg smørbrød og du salat.

Ikke helt enkelt dette, 
for kua står ikke klar og gir bort klemmer i tide og utide.
Den har som regel nok med å få i seg salaten sin.
Erik
KUA MI Kua mi jeg takker deg deilig melk du gir til meg. Hver en dag jeg til mitt brød, drikker melka di så søt. Veldig mange barn kan denne sangen, men nå må den læres på ny. Veganer Julie Bradley-Pedersen, har skrevet om sangen, slik at vi lærer barna til ikke å utnytte dyra våre. Den nye teksten er: 1. vers Kua mi jeg takker deg deilig klem du gir til meg. Hver en dag vi spiser mat jeg smørbrød og du salat. Ikke helt enkelt dette, for kua står ikke klar og gir bort klemmer i tide og utide. Den har som regel nok med å få i seg salaten sin. Erik

Hilde Jordbruen

“Future”
Leif Preus fotopris for beste portrett NM foto vår 2019 Gull kreativ klasse NM foto vår 2019 Juryens kommentar: “Like a painting from the dutch masters. Wonderful portrait.”

Lars Tvete

Tittel: En Gang En gang er både et substantiv for rommet vi går inn gjennom for å komme til andre rom i et hus. Eller det er starten på en spennende historie – Det var en gang. Her kan du velge selv om du skal til et rom eller starte på en spennende historie. Hos Warner Bros Harry Potter studio i London finner man masse rart og spennende som har blitt brukt under filmatiseringen av Harry Potter filmene. Det er som å vandre rett inn i eventyret og bli en del av denne magiske verden.

Tor Ivan Boine

Flyvraket ved Øverlihøgda på Ringebufjellet

Midt ute blandt vakker natur ligger vraket av en Junker Ju 52 som styrtet her i slutten av oktober, 1942. 
Flyet ble tvunget ned pga. ising, på vei fra Fornebu, Oslo til Banak via Værnes. 
Piloten døde under krasjlandingen og et annet medlem av besetningen døde senere av skadene han pådro seg.

Tok turen til flyvraket en høstkveld for noen fullmåner siden. 
Jeg visste omtrent hvor flyvraket lå. 
Etter litt over 2 timers gåing fra parkeringsplassen ved Friisvegen var sola godt på vei nei, og månen hadde ikke kommet fram. Og ingen flyvrak i sikte.

Før jeg hadde startet, så hadde jeg market ca. posisjonen på telefonkartet. Men det var jo bare omtrentlig. 
Så der stod jeg, i mørket. Jeg så på telefonen at jeg var omtrentlig på riktig sted. Var ihvertfall det jeg mente. 

Begynte faktisk å tvile på at flyvraket i det hele tatt var der. 

Men etter litt så klarte jeg å skimte noe kantete og ikke naturlig litt lenger ned. 
Da pustet jeg lettet ut - satt meg ned og tok meg en liten hvil - før jeg gikk til flyet.
Flyvraket ved Øverlihøgda på Ringebufjellet
Midt ute blandt vakker natur ligger vraket av en Junker Ju 52 som styrtet her i slutten av oktober, 1942.
Flyet ble tvunget ned pga. ising, på vei fra Fornebu, Oslo til Banak via Værnes.
Piloten døde under krasjlandingen og et annet medlem av besetningen døde senere av skadene han pådro seg.
Tok turen til flyvraket en høstkveld for noen fullmåner siden.
Jeg visste omtrent hvor flyvraket lå.
Etter litt over 2 timers gåing fra parkeringsplassen ved Friisvegen var sola godt på vei nei, og månen hadde ikke kommet fram. Og ingen flyvrak i sikte.
Før jeg hadde startet, så hadde jeg market ca. posisjonen på telefonkartet. Men det var jo bare omtrentlig.
Så der stod jeg, i mørket. Jeg så på telefonen at jeg var omtrentlig på riktig sted. Var ihvertfall det jeg mente.
Begynte faktisk å tvile på at flyvraket i det hele tatt var der.
Men etter litt så klarte jeg å skimte noe kantete og ikke naturlig litt lenger ned.
Da pustet jeg lettet ut – satt meg ned og tok meg en liten hvil – før jeg gikk til flyet.

Ingolf Morten Bones

SORIA MORIA SLOTT
Bildet er av Randklev gård Ringebu i tåkeheimen. Det første som slo meg da jeg tok dette bildet fra panoramaveien var eventyr av Asbjørnsen og Moe. Soria Moria er i folkeeventyret av samme navn det slottet hvor helten finner den bortkomne prinsessen. Det var en gang et par folk som hadde en sønn, og han hette Halvor. Han ville ikke ta seg til noe, men satt bare og rotet i asken........

John Iverssøn Randklev (født 1796 på Randkleiv i Ringebu, død 1859) var en norsk gårdbruker, underrettsprokurator, sorenskriver og borgermester i Christiania. Han var fra gården Randkleiv i Ringebu, og hadde juridisk preliminæreksamen. Han ble sorenskriver i Midt-Gudbrandsdal i 1841. Han samlet de to gårdene på Hundorp, og foretok en omfattende ombygging av den samlede Hundorp-gården. Randklev var igjen borgermester i Christiania i 1842.  Han nevnes blant deltagerne i det såkalte Torgslaget i Christiania i 1829. (Opplysninger hentet fra blant annet Wikipedia)
SORIA MORIA SLOTT
Bildet er av Randklev gård Ringebu i tåkeheimen. Det første som slo meg da jeg tok dette bildet fra panoramaveien var eventyr av Asbjørnsen og Moe. Soria Moria er i folkeeventyret av samme navn det slottet hvor helten finner den bortkomne prinsessen. Det var en gang et par folk som hadde en sønn, og han hette Halvor. Han ville ikke ta seg til noe, men satt bare og rotet i asken…….. John Iverssøn Randklev (født 1796 på Randkleiv i Ringebu, død 1859) var en norsk gårdbruker, underrettsprokurator, sorenskriver og borgermester i Christiania. Han var fra gården Randkleiv i Ringebu, og hadde juridisk preliminæreksamen. Han ble sorenskriver i Midt-Gudbrandsdal i 1841. Han samlet de to gårdene på Hundorp, og foretok en omfattende ombygging av den samlede Hundorp-gården. Randklev var igjen borgermester i Christiania i 1842. Han nevnes blant deltagerne i det såkalte Torgslaget i Christiania i 1829. (Opplysninger hentet fra blant annet Wikipedia)

Inge Asphoug

Noen ganger vil en prøve noe nytt. Inspirert av grafikkbilder tenkte jeg å prøve å lage mine egne grafikkbilder. Bildet av elgen tok jeg for noen år siden, i og for seg et helt ordinært bilde, men med få elementer som gjorde at jeg valgte dette. Lasta bildet opp i Photoshop og etter en del prøving og feiling fikk jeg et resultat som jeg fornøyd med.
Noen ganger vil en prøve noe nytt. Inspirert av grafikkbilder tenkte jeg å prøve å lage mine egne grafikkbilder. Bildet av elgen tok jeg for noen år siden, i og for seg et helt ordinært bilde, men med få elementer som gjorde at jeg valgte dette. Lasta bildet opp i Photoshop og etter en del prøving og feiling fikk jeg et resultat som jeg fornøyd med.

Anette Romsås

Fjorårets sommer var rekordtørr - her er en av de få regnbuene vi fikk se. 
Bildet er tatt på Øksendalen i Ringebu, her var jeg store deler av sommeren i fjor. 
Øksendalen er en gammel seterstøl på Ringebufjellet. Det er ingen som driver med seterdrift her i dag, men som du kan se på bildet så er Øksendalen et fint område for beitedyr! :)
Fjorårets sommer var rekordtørr – her er en av de få regnbuene vi fikk se. Bildet er tatt på Øksendalen i Ringebu, her var jeg store deler av sommeren i fjor. Øksendalen er en gammel seterstøl på Ringebufjellet. Det er ingen som driver med seterdrift her i dag, men som du kan se på bildet så er Øksendalen et fint område for beitedyr! 🙂

Stig Walter Nymoen

  Vårflom i Gudbrandsdalen det herrens år 2017. Bjerk som speiler seg i vann.
Vårflom i Gudbrandsdalen det herrens år 2017. Bjerk som speiler seg i vann.

Aino-Anette Søreng

Tittel: En Gang

En gang er både et substantiv for rommet vi går inn gjennom for å komme til andre rom i et hus. Eller det er starten på en spennende historie - Det var en gang. Her kan du velge selv om du skal til et rom eller starte på en spennende historie. 

Hos Warner Bros Harry Potter studio i London finner man masse rart og spennende som har blitt brukt under filmatiseringen av Harry Potter filmene. Det er som å vandre rett inn i eventyret og bli en del av denne magiske verden.
Tittel: En Gang En gang er både et substantiv for rommet vi går inn gjennom for å komme til andre rom i et hus. Eller det er starten på en spennende historie – Det var en gang. Her kan du velge selv om du skal til et rom eller starte på en spennende historie. Hos Warner Bros Harry Potter studio i London finner man masse rart og spennende som har blitt brukt under filmatiseringen av Harry Potter filmene. Det er som å vandre rett inn i eventyret og bli en del av denne magiske verden.