Fred Denne skulpturen står i nærheten av Folkemuseet på Bygdøy. Jeg syntes den var vakker, og enda vakrere ble den da jeg leste inskripsjonen: TAKK NORGE FOR FRIHETEN FRA VIETNAMESISKE BÅTFLYKTNINGER OG DERES FAMILIER Teksten står også på engelsk og vietnamesisk, og skulpturen er laget av Thor Sandberg, 2013. Vietnamesiske båtflyktninger er de som flyktet i stort antall (ca. 2 mill.) fra Vietnam etter Saigons fall som avsluttet Vietnamkrigen. De fleste la ut fra land i overlessede og spinkle fiskebåter. Denne flyktningstrømmen varte fra slutten av 1970-årene og inn i 1980-årene. Til sammen kom det rundt 10 000 vietnamesere til Norge fram til midten av 1990-tallet. Noen var reddet av norske skip. Det ble vanlig å kjøre vietnameserne direkte fra flyplassen til boliger i kommunene. Hvordan det kunne oppleves å komme direkte fra en flyktningleir eller millionby i tropene til en fredelig grend i det høye nord, er vanskelig å forestille seg. Kontrasten mellom folkelivet de var vant til, og det stille landskapet de ble plassert i, samt forskjellene i språk og kultur krevde enorme omstillinger. Likevel er det få flyktninggrupper som har uttrykt så stor takknemlighet overfor det norske samfunnet. Ofte uttrykkes takknemligheten gjennom beskrivelser av det øyeblikket de ble reddet av et norsk skip. Flyktningsituasjonen nå er veldig vanskelig, og vi kan ikke hjelpe alle. Vi er et av verdens rikeste land, og likevel har vi den strengeste asylpolitikken i Europa. Jeg skammer meg over disse holdningene. Vi burde gå foran med et godt eksempel. Det er vår plikt å hjelpe så mye som vi kan!

Tusen takk for din støtte! Landsbygalleriet i Ringebu hadde ikke blitt realisert hadde det ikke vært for at vi har fått god støtte på veien. Også i dag er vi prisgitt støtten fra sambygdinger, hyttefolk og andre galleri-besøkende.    

I oppstartsfasen fikk vi støtte av Ringebu kommune og Sparebankstiftelsen DNB.
I dag byttes bildene i galleriet ut tre ganger årlig. Utstillingen er derfor en attraksjon og en opplevelse som fornyer seg i takt med årstidene, til glede for alle som gjester landsbyen. For å opprettholde driften er vi avhengig av folkefinansiering.

Slik kan du støtte Landsbygalleriet Ringebu:

  • Kjøp vår årlige fotokalender
  • Bli grasrotgiver! Om du ønsker å støtte oss med Grasrotandelen, send SMS Grasrotandelen 914856949 til 60000.
  • Støtt oss direkte ved å bruke vårt Vipps-nummer 65295.
  • …..Ellers kan du gi din støtte ved å følge oss på Facebook!

Tusen takk for at du gjør det mulig for oss å bidra til et levende og attraktivt sentrumsmiljø med Landsbygalleriet Ringebu.