Lys og skygge ut av natten. Januar 2017 ved Kirkenær

Gjestefotograf Terje Solberg

Ekte Frøning med foto som den store hobbyen.
Kjøpte mitt første kamera for noen år siden, et Nikon D5200 med ett Sigma 18-35 1.8 og tar for det meste landskapsbilder/lange eksponeringer fra dalføret vårt.

Når natten møter det første dagslys i Døråldalen-Rondane. Vi er en gjeng med hobbyfotografer som legger en tur til Døråldalen ved fullmåne i september når høstfargene ofte viser seg for full prakt der inne. Bildene er att med Nikon D5200 og ett Sigma 18-35 f1.8 objektiv. Døråldalen-Rondane byr på utrolig mange flotte motiver og farger så her er det lett og fange flotte motiver på minnebrikka til alle døgnets tider.
Når natten møter det første dagslys i Døråldalen-Rondane.
Vi er en gjeng med hobbyfotografer som legger en tur til Døråldalen ved fullmåne i september når høstfargene ofte viser seg for full prakt der inne. Bildene er att med Nikon D5200 og ett Sigma 18-35 f1.8 objektiv.

Døråldalen-Rondane byr på utrolig mange flotte motiver og farger så her er det lett og fange flotte motiver på minnebrikka til alle døgnets tider.

Stig Walter Nymoen

Lys og skygge ut av natten. Januar 2017 ved Kirkenær
Lys og skygge ut av natten. Januar 2017 ved Kirkenær

Aino-Anette Søreng

DEN DRAUMEN Det er den draumen me ber på at noko vedunderleg skal skje, at det må skje - at tidi skal opna seg, at hjarta skal opna seg, at berget skal opna seg, at kjedor skal springa - at draumen skal opna seg, at me ein morgonstund skal glida inn på en våg me ikkje har visst um. - Olav H. Hauge -
DEN DRAUMEN Det er den draumen me ber på at noko vedunderleg skal skje, at det må skje – at tidi skal opna seg, at hjarta skal opna seg, at berget skal opna seg, at kjedor skal springa – at draumen skal opna seg, at me ein morgonstund skal glida inn på en våg me ikkje har visst um. – Olav H. Hauge –

Halldis Myhre Tvete

- kommer vakre drømmer - kommer vonde mareritt - kommer nye ideer, nye tanker - kommer sorg og lengsel - kommer gode minner - kommer vakre stjernebilder - kommer lys som jager mørkret og stjernene vekk - kommer snøkrystaller som gir skjønnhet til stygge ting
– kommer vakre drømmer – kommer vonde mareritt – kommer nye ideer, nye tanker – kommer sorg og lengsel – kommer gode minner – kommer vakre stjernebilder – kommer lys som jager mørkret og stjernene vekk – kommer snøkrystaller som gir skjønnhet til stygge ting

Erik Flyen

NATTSKRIFT Punktskrift, eller blindeskrift som den også kalles, er utviklet fra en punktskrifttype som ble kalt nattskrift. Den var laget til militært bruk i skyttergravene for at soldatene skulle kunne lese beskjeder om natten uten å tenne lys. Franskmannen Louis Braille som selv var blind, utviklet og forenklet det militære systemet til det vi har i dag. En 6 punktskrift som gir 63 kombinasjoner, det kan være bokstaver, tall, matematiske formler og noter. Hver kombinasjon er så liten at den kan leses med en fingertupp. Punktskrift varierer litt fra land til land, tilpasset det nasjonale alfabetet. Her i landet bruker vi en 8 punktskrift som gir 256 kombinasjoner. De to nederste punktene viser om det er stor bokstav (punkt 7) og tall (punkt 8). Fordelen er at en sparer plass på linja. Det å kunne lese og skrive punktskrift, NATTSKRIFT, er for svaksynte og blinde som å komme UT AV NATTEN. Bildet er konstruert, det var mørkt i rommet, og eneste lys som er brukt er en lommelykt holdt noen få cm over boken.
Nattskrift, punktskrift, eller blindeskrift som den også kalles, er utviklet fra en punktskrifttype som ble kalt nattskrift.
Den var laget til militært bruk i skyttergravene for at soldatene skulle kunne lese beskjeder om natten uten å tenne lys.

Franskmannen Louis Braille som selv var blind, utviklet og forenklet det militære systemet til det vi har i dag.
En 6 punktskrift som gir 63 kombinasjoner, det kan være bokstaver, tall, matematiske formler og noter. Hver kombinasjon er så liten at den kan leses med en fingertupp.

Punktskrift varierer litt fra land til land, tilpasset det nasjonale alfabetet. Her i landet bruker vi en 8 punktskrift som gir 256 kombinasjoner. De to nederste punktene viser om det er stor bokstav (punkt 7) og tall (punkt 8). Fordelen er at en sparer plass på linja.

Det å kunne lese og skrive punktskrift, NATTSKRIFT, er for svaksynte og blinde som å komme UT AV NATTEN.
Bildet er konstruert, det var mørkt i rommet, og eneste lys som er brukt er en lommelykt holdt noen få cm over boken.

Hilde Jordbruen

Invictus Beyond this place of wrath and tears Looms but the Horror of the shade, And yet the menace of the years Finds, and shall find me, unafraid.
Invictus Beyond this place of wrath and tears Looms but the Horror of the shade, And yet the menace of the years Finds, and shall find me, unafraid.

Lars Tvete

St. Laurentius i Ringebu stavkirke: Natten har intet mørke. Ved koret i Ringebu stavkirke står en treskulptur av kirkens beskytter Sankt Laurentius, St Lars på norsk. Han var en populær helgen i katolsk tid og ble hentet til Ringebu fra Tyskland for ca. 800 år siden. Laurentius ble brent til døde fordi han delte ut Romas skatter til de sultne og fattige og nektet å tilbe hedenske guder. Han har en rist som kjennetegn og Larsok den 10.august blir feiret til hans ære. Han er de fattige og uføres skytshelgen og ble tilbedt i tro og håp om en rettferdig og barmhjertig Gud. Hans budskap var: «Natten har intet mørke for den som opplyses av det guddommelige lys.» Stavkirken hadde ikke vinduer i middelalderen så bare litt av dagslyset slapp inn. Helgenfiguren ble derfor belyst av levende lys så de gyldne fargene kom sterkt fram slik du ser det på dette fotografiet. I den Lutherske kirke ble helgendyrkelsen forbudt og mye av kirkekunsten gikk tapt ved reformasjonen . Men folk i Ringebu tok godt vare på St. Lars og holdt ham gjemt
St. Laurentius i Ringebu stavkirke: Natten har intet mørke. Ved koret i Ringebu stavkirke står en treskulptur av kirkens beskytter Sankt Laurentius, St Lars på norsk.

Han var en populær helgen i katolsk tid og ble hentet til Ringebu fra Tyskland for ca. 800 år siden. Laurentius ble brent til døde fordi han delte ut Romas skatter til de sultne og fattige og nektet å tilbe hedenske guder.
Han har en rist som kjennetegn og Larsok den 10.august blir feiret til hans ære.
Han er de fattige og uføres skytshelgen og ble tilbedt i tro og håp om en rettferdig og barmhjertig Gud.
Hans budskap var: «Natten har intet mørke for den som opplyses av det guddommelige lys.» Stavkirken hadde ikke vinduer i middelalderen så bare litt av dagslyset slapp inn. Helgenfiguren ble derfor belyst av levende lys så de gyldne fargene kom sterkt fram slik du ser det på dette fotografiet.

I den Lutherske kirke ble helgendyrkelsen forbudt og mye av kirkekunsten gikk tapt ved reformasjonen . Men folk i Ringebu tok godt vare på St. Lars og holdt ham gjemt

Linn-Anette Vang Berget

Hver dag er en ny mulighet til å endre livet ditt.
Hver dag er en ny mulighet til å endre livet ditt.

Tor Ivan Boine

Vår galakse, Melkeveien, er en av 50 eller 100 milliarder andre galakser i universet. Og for hvert skritt, hvert vindu som moderne astrofysikk har åpnet for sinnet vårt, den personen som ønsker å føle at de er i sentrum av alt ender opp med å krympe. — Neil deGrasse Tyson
Vår galakse, Melkeveien, er en av 50 eller 100 milliarder andre galakser i universet.
Og for hvert skritt, hvert vindu som moderne astrofysikk har åpnet for sinnet vårt, den personen som ønsker å føle at de er i sentrum av alt ender opp med å krympe. — Neil deGrasse Tyson

Ingolf Morten Bones

“Nattens skygge” Jeg holder av natten. Det er som om natten ikke skulle være til. Evig prekes det om solens og dagens prakt. Ja visst har de prakt for øye og sans. Men der er også i oss kamre som sollyset ikke når, men som kun natten tør liste seg inn til. (Sigbjørn Obstfelder)
“Nattens skygge” Jeg holder av natten.
Det er som om natten ikke skulle være til. Evig prekes det om solens og dagens prakt.
Ja visst har de prakt for øye og sans. Men der er også i oss kamre som sollyset ikke når, men som kun natten tør liste seg inn til. (Sigbjørn Obstfelder)

Inge Asphoug

Bildet er fra Venabygdsfjellet, der Langbakken begynner. En runder den slake svingen, og panoramautsikten mot Rondane åpner seg. Fjellene har alltid vært der, mens lys og årstider gjør at de oppleves forskjellig. Sommer, høst, vinter og vår, aldri helt like, men fjellene er stadig de samme. Den som har opplevd soloppgang - spesielt om vinteren - på dette stedet glemmer det aldri. Å se de første røde og varme solstrålene bre seg - først på toppene dernest over hele fjellrekka - det er rett og slett magisk. Dette bildet ble tatt rundt midnatt. På veg over fjellet dukket månen fram bak skylaget, og mange blå grader skapte et lys jeg ikke har opplevd før eller siden. Heldigvis hadde jeg med både kamera og stativ, og med eksponeringstid på et par minutter ble øyeblikket foreviget. Av alle bilder jeg har tatt er kanskje dette jeg er mest glad i, opplevelsen av å oppleve et slikt lys og få foreviget det er stor. Jeg glemmer det aldri - heldigvis.
Bildet er fra Venabygdsfjellet, der Langbakken begynner. En runder den slake svingen, og panoramautsikten mot Rondane åpner seg.
Fjellene har alltid vært der, mens lys og årstider gjør at de oppleves forskjellig. Sommer, høst, vinter og vår, aldri helt like, men fjellene er stadig de samme.

Den som har opplevd soloppgang – spesielt om vinteren – på dette stedet glemmer det aldri. Å se de første røde og varme solstrålene bre seg – først på toppene dernest over hele fjellrekka – det er rett og slett magisk. Dette bildet ble tatt rundt midnatt.
På veg over fjellet dukket månen fram bak skylaget, og mange blå grader skapte et lys jeg ikke har opplevd før eller siden. Heldigvis hadde jeg med både kamera og stativ, og med eksponeringstid på et par minutter ble øyeblikket foreviget.

Av alle bilder jeg har tatt er kanskje dette jeg er mest glad i, opplevelsen av å oppleve et slikt lys og få foreviget det er stor. Jeg glemmer det aldri – heldigvis.

Anette Romsås

“Natt på festningen” Bildet er tatt i oktober på Fredriksten festning som ligger i Halden. Festningen har fått navnet sitt etter den dansk-norske kongen Frederik III som var konge av Danmark og Norge 1648-1670. Byggingen startet i 1661, og sto ferdig 10 år etter. Den var i bruk frem til1905, etter Karlstadforhandlingene ble festningen liggende innenfor den demilitariserte sonen, og alt av moderne utstyr måtte fjernes. Under 2. verdenskrig var Fredriksten blandt annet base for Hirden. Etter krigen var den militært område og sete for Den Militære Forskole, Forsvarets gymnas og Hærens Forvaltningsskole. Etter 2005 er all militær virksomhet nedlagt. I dag er festningen åpen for alle.
“Natt på festningen” Bildet er tatt i oktober på Fredriksten festning som ligger i Halden.

Festningen har fått navnet sitt etter den dansk-norske kongen Frederik III som var konge av Danmark og Norge 1648-1670. Byggingen startet i 1661, og sto ferdig 10 år etter. Den var i bruk frem til1905, etter Karlstadforhandlingene ble festningen liggende innenfor den demilitariserte sonen, og alt av moderne utstyr måtte fjernes.

Under 2. verdenskrig var Fredriksten blandt annet base for Hirden. Etter krigen var den militært område og sete for Den Militære Forskole, Forsvarets gymnas og Hærens Forvaltningsskole.

Etter 2005 er all militær virksomhet nedlagt. I dag er festningen åpen for alle.